SHERIFFI X: TANGOTORSDAG

I höst syns den sverigefinska tangostoltheten Darya & Månskensorkestern i Mika Ronkainens nya film, men för alla som inte orkar vänta så länge på denna melankoslaviska orkesterns ljuva toner, vill vi på Sheriffi X påminna om bandets debutalbum “Älska, lid och glöm” som hämtat titeln från den finska tangoklassikern “Rakasta, kärsi ja unhoita” och som släpptes tidigare i våras.
Darya & Månskensorkestern har gjort den finska tangon het här i Sverige genom att arrangera konserter och danskvällar runt om i hela landet.  Orkestern är även värd för klubben Tangopalatsi på Södra Teatern i Stockholm.
Solisten Darya Pakarinen berättar att hennes förtjusning i finsk tango (helst av den gamla skolan) kan spåras till hennes barndom. När hon var sommarbarn i Finland, brukade henne morfar spela gamla tangoklassiker.
– När min morfar dog köpte jag en skiva med Olavi Virta. I musiken finns en slags emotionell koppling till min honom.
Darya Pakarinen menar att en av anledningarna till tangoboomen kan vara en slags längtan efter gemenskap.
– Människor har slutat se varandra och det finns en sorg i det. Jag tror att människor längtar efter en slags gemenskap utan att det exempelvis skall vara något religiöst över det hela, och i det avseendet är danskulturen väldigt, väldigt viktig.
Darya Pakarinen menar även att svenskar har något att lära sig av den finska tangokulturen.
– Sverige är ett väldigt hurtbulligt land om man jämför med Finland, och jag tror att svensken också behöver känna att det är okej att vara ledsen. Man måste även kunna bejaka sin melankoliska sida.

Mer info om kommande spelningar och musiken finns här:
www.manskensorkestern.se

Testa finsk tango på dansskola!
www.saankoluvan.se
www.dancetime-eskilstuna.com
www.tangoswing.se

 

 2 Comments

  1. eKorren wrote:

    “Sverige är ett väldigt hurtbulligt land”
    Gotta love that. 😀

  2. Sheriffi-X wrote:

    Absolut! 8))))

Leave a Reply