FINNTASTISK SOMMARLÄSNING TILL HÄNGMATTAN? HÄNG MED TILL EKENS BOKHANDEL!

Vi på Sheriffi X älskar att lata oss i hängmattan med en schysst bok och i dessa onlinetider känns det hur mysigt som helst att shoppa sommarläsning från en “riktig” bokhandel. På Sankt Eriksplan i centrala Stockholm finns Ekens bokhandel, som erbjuder all slags finsk litteratur, på svenska och på finska. Butiken har även en läsavdelning där man man läsa finska tidningar. Sheriffi X besökte butiken och fick en rundtur från ägaren Anders Vestlund!

TEXT: Leo Ylitalo

Skylten som guidar till bokhandeln syns på långa vägar. Atmosfären inuti butiken är nostalgiskt rofylld. På väggarna finns inramade affischer av Akseli Gallen-Kallelas verk. Jag sätter mig vid ett av borden och Anders Vestlund frågar om jag vill ha kaffe eller te och – som att förstärka den finska feelingen – uppenbarar sig en Muminmugg.
Trots att Anders är helsvensk, med rötterna i Dalarna, talar han finska. Han har lärt sig språket via studier vid Stockholms och Helsingfors universitet. Utöver finska har han även studerat ryska, folkloristik, socialantropologi och etnologi. Med glimten i ögat fortsätter han:
– Jag har även papper på att jag är en trebarnspappa, äkta make, älgjägare, skidåkare, maratonlöpare och skogshuggare.
Sin långa CV till trots, berättar Anders att arbetet med bokhandeln ger honom mer tillfredsställelse och positiv respons än något av hans tidigare arbeten.
– Kunderna är jättetrevliga och jag hoppas verkligen att jag lyckas tillmötesgå deras önskemål och förväntningar, säger han.

På Ekens bokhandels läsavdelning kan besökarna läsa Helsingin Sanomat, Suomen Kuvalehti och Dagens Nyheter, men majoriteten av kunderna kommer för böckernas skull. På hyllorna står såväl finsk- som svenskspråkiga böcker. Enligt Anders kan affären erbjuda all slags finsk litteratur.
– Och det som vi inte har inne, kan vi skaffa fram inom tre veckor. Förutom skön- och faktalitteratur har vi även läro- och kursböcker såväl för finskspråkiga som för finskastudier. Vi har även DVD-filmer, gratulationskort och sorgeadresser på finska, berättar bokhandlaren.
Butiken har även en helt egen avdelning för barn och ungdomar. Där finns barnfilmer och finsk barnmusik, samt ett brett sortiment Muminböcker- och leksaker.
– Att barn ges tillgång till bra finsk- och finskspråkig kultur är vår hjärtesak, berättar Anders.

I ett av hörnen står en jukebox, en sådan som man såg i Finland på 50- och 60-talen. Jag frågar om den funkar och Anders svarar:
– Prova. Lägg i en krona.
Jag tappar ner myntet i maskinen och trycker på knapp B2. Skivan skrapar igång och Tapio Rautavaara börjar sjunga en av sina evergreens.
Från nostalgi till nutid… Jag frågar hur bokhandlaren tänker kring konkurrensen i dessa internettider.  Anders svarar ivrigt
– Att sälja böcker är som en slags växelverkan mellan mig och kunden, och processen funkar allra bäst inuti en bokhandel. Det är självklart att du kan handla böcker på internet, i varuhus och till och med i mataffären, men kan du jämföra känslan att hålla en riktig bok i händerna med att hålla i en datormus? Träffar du gamla vänner i en internetbutik? Kan kassadamen på Konsum rekommendera en ny roman? På finska?
Anders berättar att Sofi Oksanen och Susanna Alakoskis böcker säljer mest. Även Asko Sahlbergs böcker är efterfrågade, så även Paula Vartiainens ”Taftkjolen”, som vann Kaisa Vilhuinen-priset.
Ett besök i toaletten bekräftar att Ekens bokhandel är designad med glimten i ögat. De dunkelmysiga regnskogsgröna väggarna pryds av ornamentband. Ovanför handfatet står en spegel i en träram och i hörnet hänger ett fågelbo. I de gröna plastgrenarna som sträcker sig från väggarna sitter ekorren och igelkotten myser i ett av hörnen. Golvlisterna pryds av röda flugsvampar.
– Jag hoppas att bokhandeln blir en mötesplats för sverigefinnar och svenska finlandsvänner, säger Anders. Och kulturintresserade personer i allmänhet.

www.kirjakauppa.se

Foto: Annika Leinonen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Leave a Reply