SHERIFFI X MUMSAR: ERKKI KURONENS MINORITETSBRÖD!

Kulturen är på gatorna just nu i Göteborg och förutom kultur för ögonen och öronen, erbjuder Göteborgs Kulturkalas även på kultur för smaklökarna.  Den sverigefinska grafiska formgivaren och brödälskaren Erkki Kuronen har nämligen – i samarbete med det ekologiska bageriet på Gunnebo Slott och Trädgårdar samt Röhsska museet – skapat “Minoritetsbrödet”, som finns till salu på Röhsska museets café. Brödet sammanflätar olika brödtraditioner från Sveriges nationella minoriteter och skapar en ny spännande upplevelse. Det finska och tornedalsfinska mörka rågbrödet. Det ljusa brödet från romska och judiska recept. Den klassiska svenska barkisen, här kryddad med morot. Toppat med samiska lingon, göteborgskt havssalt och sesamfrön med orientalisk touch. Såhär berättar Erkki Kuronen om sitt minoritetsbröd:
“Bröd är något grundläggande som förenar oss alla. Alla kulturer har sina brödtraditioner och genom Minoritetsbrödet vill jag på ett fiffigt vis gestalta den kreativa korsbefruktning som uppstår i mötet mellan olika kulturer, traditioner och idéer. Dessutom är det ett riktigt gott och unikt bröd, kärleksfullt bakat under ledning av Gunnebos kökschef Patrik Sewerin”.

Minoritetsbrödet lanseras under Kulturkalaset och finns för närvarande tillgängligt endast under de sex dagar som Kulturkalaset pågår, 14-19 augusti, exklusivt på Röhsskas kafé.

Leipä! Challah! Maro! Gáhkko! Nisu! Bröd!

http://www.designmuseum.se/kulturkalaset2012.htmLeave a Reply