SHERIFFI X BIO: FINSK HÖSTLOVSBIO @ GÖTEBORG

Fram med popcorn och snask, det är biodags! Folkets Biosfär i Göteborg visar film för såväl gammal som ung den 30 oktober i Bergsjön. Kids såväl som mummi och ukki kan ta del av den hyllade finlandssvenska barnfilmer “Iris” och senare samma dag visas Saara Cantells “Stars Above”. På plats finns även Sheriffi X amiga Kulturtidskriften Sheriffi, som säljer tidskrifter till kompispris!
http://www.hagabion.se/evenemang/evenemang/angereds-bio-ny-finsk-film-turne

BUFF på Turné: 30/10 13.30
Folkets Biosfär på Rymdtorget 7
Iris
Produktionsland: Finland, Sverige 2011 Speltid: 81 min
Iris mamma är konstnär, som ska ställa ut i Paris, och hon lovat Iris att de ska åka på vernissage tillsammans. Samma dag som de ska resa får Iris veta att hon istället ska åka till sin morbror på Åland. Väl där får Iris nya vänner och för dem hittar hon på att hennes mamma är död. Nu upptäcker Iris ett helt annat liv än det hon hade med sin mamma i Stockholm. Iris är den första finlandssvenska långfilmen för barn någonsin.        

Stars Above: 30/10 18.30
I filmen Stars above spenderar tre kvinnor från tre generationer, sin höst under samma östfinska himmel, men under olika årtionden. De tre berättelserna utspelar sig under fortsättningskriget 1942, under ideologiernas årtionde 1978, samt i nutiden. Den yngsta kvinnan från den tredje generationen återvänder från Sverige till sin hemgård i Finland. Hur mycket påverkas vi av den tid vi lever i? Vad är det som överförs från en generation till den nästa? Och på vilket sätt berör och styr mödrarnas livsval döttrarnas liv?
Språk: finska, text: svenska  ï Regi: Saara Cantell  ï Längd: 1 t 25 min

 Leave a Reply