SHERIFFI X AMIGO: MAZIAR FARZIN @ REVITALISERA MERA

Vill du prova på teater, vara praktikant på en barnfestival eller prata i radio? Vi på Sheriffi X har många vänner vars hjärtan bultar för det sverigefinska och i intervjuserien ”Sheriffi X Amigos” presenterar vi andra sverigefinska föreningar och organisationer, deras program och medarbetare, samt berättar hur du kan vara med i ett hörn som frivillig eller praktikant. Idag har turen kommit till Maziar Farzin som arbetar med projektet Revitalisera Mera!

BESKRIV REVITALISERA MERA KORT, VAD HANDLAR DET OM?
Revitalisera Mera är ett projekt som går ut på att revitalisera minoritetsspråk bland barn och unga i Sverige. Det handlar alltså om romerna, judarna, samerna, tornedalingarna och sverigefinnarna med sina respektive språk som för flera av dessa minoriteter är fler än ett. Vi anordnar aktiviteter där barn och unga får använda och utveckla sina språk och sin minoritetsidentitet, försöker få in unga i debatt om minoriteter och minoritetspolitik, vi jobbar gentemot föräldrar, politiker, barn och unga, och alltid med förankring i de ungas egna idéer. Vi använder oss mycket av kultur som ett medel och vi samarbetar mycket med andra minoritetsorganisationer.

NÄR OCH VARFÖR BILDADES REVITALISERA MERA?
Det bildades som en följd av en revitaliseringskonferens för unga från de nationella minoriteterna i Uppsala år 2010 som anordnades av Uppsala universitet med stöd av Stockholms universitet och där RSN/SFU var samarbetspartner . De unga kom med en massa bra idéer för att stärka sina språk och Sverigefinska ungdomsförbundet tog vara på de idéerna och sökte pengar från Allmänna Arvsfonden för ett treårigt projekt som vi alltså fick. Man kan också säga att bakgrunden är en situation där alla de nationella minoritetsspråken är på nedgång och där det behövs krafttag för att stärka dem. Nedgången beror ju på en långvarig assimileringspolitik och en allmänt negativ inställning gentemot de nationella minoriteterna i Sverige som nu håller på att förändras. Folk har ju inte precis blivit uppmuntrade av skola, BVC, myndigheter etc att tala sina språk tidigare men det blir bättre.

BERÄTTA LITE OM DIG SJÄLV?
Jag är halvfinne och halviranier. Växte upp i Stockholmsförorten Rinkeby med bara finsktalande vänner. Hemma pratade vi bara finska och persiska. Lärde mig svenska i skolan men svenska är nu mitt starkaste språk. Bor i Stockholm med dotter och sambo.

VARFÖR VILLE DU ARBETA MED SVERIGEFINSKA FRÅGOR/KULTUR/MUSIK?
För mig är just minoritetsaspekten väldigt viktig. Det handlar om att skapa plats för alla, det handlar om frihet. Frihet att vara sig själv och att kunna uttrycka sig själv och sin identitet och  vi vet att språket är en mycket viktig faktor inom detta. Jag skulle inte bry mig särskilt mycket om finskan i Finland om jag bodde där utan jag vill jobba för den lilla killen/tjejen i majoritetssamhället, även om jag tycker att varje språk har ett egenvärde.

HAR DU MÄRKT NÅGON SKILLNAD SEDAN FÖRVALTNINGSOMRÅDENA UTÖKADES, FINNS DET MER EFTERFRÅGAN FÖR SVERIGEFINSKA FÖRENINGAR OCH ORGANISATIONER?
Jag har ju inte varit i den här svängen så länge men det finns en påtaglig känsla av att intresset växer. Jag tror det är en positiv spiral där bättre lagstiftning, större stolthet och intresse från en ny generation och bättre finansiering samverkar.

OM NÅGON SKULLE VILJA FÅ BÄTTRE KONTAKT MED SINA SVERIGEFINSKA RÖTTER OCH KANSKE VARA MED I ETT HÖRN, HAR NI PRAKTIKPLATSER ELLER SOMMARJOBB?
Vi håller på att formulera en sökprofil för praktikanter, men det är fritt fram att kontakta oss med egna idéer redan nu. Sommarjobbare kan vara lite svårare eftersom vi helt enkelt inte har de pengarna. Gå in på vår hemsida revitaliseramera.se ibland för att uppdatera er om möjligheterna!

VAD ÄR DET BÄSTA MED ATT VARA SVERIGEFINNE?
Jag vill hellre svara på frågan vad som är det bästa med att tillhöra en minoritet. För mig är det att man som minoritet får en chans till att se livet från lite olika perspektiv, att man får en känslomässig förståelse för att det finns olika språk och olika kulturer. Det är en berikande erfarenhet.

www.revitaliseramera.se

Foto: Jimmy Gustafsson

 

 

 Leave a Reply