SHERIFFI X INTERVJU: MIRIAM BRYANT

Göteborgsdottern Miriam Bryant spås bli Sveriges nästa stora musikexport. Sångerskan är blott 21 år gammal, men hennes starka, dramatiska och själfulla stämma jämförs redan med indiepopens giganter. Debutsingeln ”Finders Keepers” skördar framgångar och i årsskiftet kommer debutalbumet. Sheriffi X träffade sångerskan i Göteborg.

MIRIAM, BERÄTTA OM DIN FÖRSTA SINGEL, FINDERS KEEPERS.
Den skrevs i november förra året i Örnsköldsvik. Jag skrev den tillsammans med en kompis, Victor Rådström. Finders Keepers var den första låten som vi skrev. Det var helt galet. Jag visste inte alls hur man gör, jag hade aldrig skrivit musik tidigare. Victor hade ett skolprojekt och han ringde mig för att han visste att alltid har skrivit dikter och frågade om jag skulle vilja prova skriva musik och det gick skitbra.

VILKA ROLLER HAR NI I MUSIKSKAPANDET?

Vi skriver all musik tillsammans och jag skriver våra texter. Victor är jätteviktig för mig både som person och för vårt musikaliska samarbete.  Vi klickar väldigt bra musikaliskt. Det är grymt!

NÄR BÖRJADE DU SJUNGA?
Det har jag alltid gjort. Jag var med i finska kyrkokören när jag var fem och sen dess har jag sjungit på ett eller annat sätt.

DITT DEBUTALBUM SLÄPPS I ÅRSSKIFTET, BERÄTTA OM DEN.
Alla låtar är färdigskrivna och klara och just nu pratar vi om låtordning, albumtiteln och sånt. Vi har elva låtar klara och Finders Keepers är nog en mittensång som sammanfattar skivan på ett bra sätt. Det finns spår som är mer åt indiehållet och pophållet. Jag tycker att Finders Keepers är ett bra exempel på indiepop, det är indiepop men jag tycker att den har en alternativ twist.

DIN MAMMA ÄR FRÅN FINLAND OCH DIN PAPPA FRÅN ENGLAND, BERÄTTA MER OM DEM.
Mamma är typiskt finsk i min mening på det sättet att hon värnar om familjen och är ganska sträng, hard love you know, men hon är en fantastisk kvinna. Hon är född i Iisalmi och träffade min pappa här i Sverige. Pappa är bagare och engelsman. Vi har alltid haft en nära kontakt till kusiner och släktingar såväl i Finland som i England. Jag har alltid känt att jag är väldigt finsk och engelsk och jag känner mig inte helt svensk trots att jag bor här och trivs här. Jag spårar melankolin, temperamentet och envisheten som jag har i mig till mamma och det finska. Pappa är en grubblare och jag har fått det av honom. Och jag har fått ett stort fotbollsintresse av honom. Och så gillar jag att dricka öl.

DIN FINSKA ÄR BRA, TALADE DU FINSKA HEMMA?
Absolut! Vi är fyra barn, jag har två storasyrror och en lillebror och mamma svarar oss inte om vi inte pratar finska med henne. Och vi pratade engelska med pappa.

DU ÄR SIGNAD TILL ETT STORBOLAG, ÄR MED I PÅ SPÅRET, PÅ P3-LIVE OCH OTALIGA TIDNINGAR INNAN DITT DEBUTALBUM ENS HAR SLÄPPTS. ÄR DU NERVÖS FÖR ALL UPPMÄRKSAMHET OCH FÖR HUR SKIVAN KOMMER ATT TAS EMOT?
Jag har inte tänkt så mycket på det, jag tror att folk kommer att gilla låtarna men är kanske lite orolig för huruvida de kommer att nå ut till lyssnarna. Men själva skivan är jag inte orolig för alls.

Fotnot: Läs en längre intervju med Miriam Bryant i nästa nummer av Sheriffi #12-13.
Lyssna på Finders Keepers och läs mer om Miriam Bryant här:  www.miriambryantmusic.com2 Comments

  1. Leo Ylitalo wrote:

    Jag tror definitivt på att hon kommer att bli en stor star i världen. Vilken röst och tolkning av textens innebörd. Otroligt!

  2. […] runtom i Sverige, och utomlands. Om du ännu inte har läst vår intervju med Miriam, klicka här: http://sheriffix.sheriffi.se/2012/11/14/sheriffi-x-intervju-miriam-bryant/ I övrigt vill vi tipsa om Bryants nya video “Last soul on earth”, som ni kan höra […]

Leave a Reply