SHERIFFI X INTERVJU: AKU LOUHIMIES @ GIFF

Aku Louhimies nya långfilm “8-Ball” berättar en tragisk historia om utanförskap och om människor i perferin, om de som saknar skyddsnät och resurser. Filmen tävlade om priset för bästa Nordiska långfilm i Dragon Awards-klassen på Göteborgs filmfestival. Sheriffi X träffade regissören i festivalvimlet.

AKU, VÄLKOMMEN TILL GÖTEBORG! VAD TYCKER DU OM FILMFESTIVALEN?
Det känns fint att vara här! Jag har besökt festivalen flera gånger tidigare. Jag har medverkat i juryn och jag vann Dragon Awards-priset här med “Paha maa” (Frozen land) 2005. Göteborg är en schysst och fin stad och jag hoppas kunna komma hit någon gång under sommarhalvåret med.

OCH DU SNACKAR SVENSKA MED…
Ja, jag kan svenska ganska bra. Min farmor var svenskspråkig. Jag förstår och kan läsa svenska böcker men jag talar inte svenska särskilt ofta till vardags.

VARFÖR VALDE DU REGISSÖRSYRKET?
Jag ville bli regissör redan som ung, det var min dröm redan då och jag är väldigt lyckligt lottad som får jobba med film. Men jag har arbetat hårt och jag haft turen att ha bra människor runtomkring mig.

DU ÄR HÄR MED DIN NYA FILM 8-BALL, SOM BASERAS PÅ POLISEN MARKO KILPIS ROMAN “ELÄVIEN KIRJOIHIN” OCH SOM BERÄTTAR EN TRAGISK HISTORIA OM EN KVINNA MED DROGPROBLEM SOM FÖDER ETT BARN I FÄNGELSE. VARIFRÅN KOM IDÉN TILL FILMEN?
Världen är full av idéer, problemet är att komma på ett sätt att förverkliga dem. Grunden till 8-ball kommer alltså från Marko Kilpis roman. Kilpi arbetar som polis och han vet vad han skriver om. Utmaningen var att skildra den mörka sidan, det andra perspektivet som vanliga människor kanske inte känner till. Trots att vi lever i ett Nordisk välfärdssamhälle finns det alltid dem som faller utanför skyddsnäten. Moderna familjer faller samman och det finns inte alltid föräldrar eller morföräldrar som kan hjälpa till. Det finns situationer då människor i vårt samhälle är helt ensamma.

FILMEN BÖRJAR MED DEN FINSKE SÅNGAREN BADDINGS “PARATIISI” SOM HUVUDROLLSINNEHAVAREN JESSICA GRABOWSKI SJUNGER PÅ SVENSKA?
Ja, sången kändes som en bra inledning till filmen och Jessica sjunger bra. Samma sång har faktiskt även spelats in av Bo Kaspers orkester. Jag följer svensk kultur och vad som händer här.

FÖRUTOM SPRÅKET OCH MILJÖN KÄNNS DINA FILMER GANSKA INTERNATIONELLA?
Jag håller med. Och flera av mina filmer har visats utomlands. En finlandsambassadör sade en gång någonstans utanför Finland att mina filmer visar inte nödvändigtvis den sanna finlandsbilden, den bild som Finland skulle vilja ha som sin brand och för att locka turister, men det som räknas är nog att filmen i sig är bra.
www.akulouhimies.com

Text: Leo Ylitalo

 Leave a Reply