SHERIFFI X KONST: MATTI KALLIOINEN & LISA JONASSSON @ GRAFIKENS HUS

“Ett pärlband av svarta krumelurer, ett slags omöjliga figurer om man så vill. En serie människoliknande figurer som är på väg att krångla sig ur sin kroppskostym i fläskrosa, klarblått, varmgult och pistagegrönt”. Så beskrivs de tiotalet verk av konstnärerna Lisa Jonasson och Matti Kallioinen som visas med start den 9 mars på Grafiken Hus. Matti Kallioinen, född i Sundsvall för 39 år sedan, har gjort sig ett namn i Konstsverige genom en rad installations- och performance-baserade verk, ofta med Matti själv som huvudperson. Det är ofta dråpligt och humoristiskt, men innehåller också stråk av mörker och vemod. Lisa Jonasson (född 1978) är uppvuxen på Gärdet i Stockholm. Vid blott 20 års ålder blev hon antagen till Kungliga Konsthögskolan. Debuten som konstnär kom 2003 då hon gav ut romanen Texten, skriven tillsammans med klasskamraten Andreas Eriksson.  Lisa är ständigt sökande i sitt konstnärskap, sedan fem år tillbaka arbetar hon i collage av pappersklipp. En pillig och tidskrävande teknik vars resultat är rent häpnadsväckande bra. Lisa Jonasson har de senaste åren haft kritikerrosade utställningar på bland annat Bonniers Konsthall. Utställningen pågår tom. den 29/9.
http://www.grafikenshus.se/vara-utstallningar/lisa-jonasson-matti-kallioinen/

Kallioinen_Jonasson

 

 

 

 

 
Foto: Johan F Wahlberg

 

 

 Leave a Reply