SVERIGE VS FINLAND #1 – FESTIVALDÖDEN

Ett brödrafolk och älskade fiender. När det spelas ishockey präglas Sveriges och Finlands relation av lika delar hat och kärlek, men hur ser det ut i övrigt?
Sverige vs Finland är Sheriffi X nya serie om det svenska och finska. Vi jämför, skojar och skapar listor. Och i det första avsnittet tittar vi på en sommarföreteelse: festivaler och festivaldöden!

Det talas mycket om festivaldöden. Hultsfredsfestivalen gick under 2010, året därpå Arvikafestivalen. Och i år föll bland andra Peace & Love-festivalen. Men hur ser det ut i grannlandet?
Finlands ledande morgontidning, Helsingin Sanomat uppmärksammade den svenska festivaldöden (som i finsk press kallas för festivalkriget) i en lång och välskriven artikel av journalisten Jarkko Jokelainen.
http://www.hs.fi/kulttuuri/a1370588832952 (på finska).

De finska festivalerna mår fortfarande hyfsat bra. Men det finns orosmoln på festivalhimlen. Trots att landets största festivaler, Provinssirock (i Seinäjoki), Ruisrock (i Åbo) och Ilosaarirock (i Joensuu) lever vidare – dock med höjda biljettpriser – oroas man av den svenska festivaltrenden:
“Det som händer i Sverige, kommer förmodligen även att hända hos oss”, skriver Jarkko Jokelainen i sin artikel i HS.

Den internationella Sonisphere-festivalen, som drog 60.000 finnar i fjol kommer inte att arrangeras alls i år och Finlands Flow-festival (som kan jämföras med Way out West) har höjt biljettpriserna med 60% under de senaste åren.

Och precis som i Sverige, är det de dyra internationella superartisternas gager som gnager mest i festivalekonomin. När ekonomin hos de inhemska arrangörerna börjar svikta, kommer internationella arrangörer (såsom FKP Scorpio, som köpte upp Hultsfredsfestivalen) och lägger i dödsstöten, i detta fall genom att arrangera Bråvallafestivalen under samma helg som Peace & Love.

Oron i Finland är extra stark på grund av att de finska sommarfestivalerna har format sina arrangörsstäders profil, Ruisrock i Åbo som gick av stapeln för första gången redan 1970 är en av världens äldsta festivaler och har vuxit till en viktig sommartradition för många finländare.

Vad skall då båda länderna ta för lärdom av den svenska festivaldöden?
HS:s skribent sammanfattar det hela med: “Ta hand om din favoritfestival”.

Text: Sanna Posti SjömanLeave a Reply