FINNISH ODDITY #1 – VAMPIRA!

Träskfotboll, kärringkånk och VM i luftgitarr… Finland är de tusen idéernas land! I Sheriffi X nya serie “Finnish Oddity” presenterar vi lite uddare finska personer och företeelser. Och först ut är världens första skräckvärdinna Vampira (Maila Nurmi), som var bästis med James Dean, som Misfits hyllade med en egen sång och som var en av huvudkaraktärrna i Tim Burtons film “Ed Wood”.

Maila Elizabeth Nurmi var bara två år gammal när hennes familj emigrerade från finska Petsamo till USA, där hon växte upp i Ashtabula, den största finskbygden i Ohio. Vid sjutton års ålder flyttade Maila till Los Angeles, där hon började arbeta som modell. Där fångade hon femtiotalets mesta pinupfotografs, Antonio Vargas uppmärksamhet och med hans hjälp fick hon fotouppslag i landets ledande pinuptidskrifter.
1953 var Maila Nurmi en av gästerna på Lester Hortons årliga maskerad. Hon gled in i balsalen iklädd en tight svart klänning, med likblek hud och med långt svart hår. Därmed var Vampira född. När teveproducenten Hunt Stromberg fick syn på Maila Nurmi gav han henne en egen teveshow.

The Vampira Show hade premiär i maj 1954. Programmet gjorde Maila Nurmi historisk, hon var den allra första skräckvärden någonsin. Varje program började med att hon gled ned för en mörk dimmig korridor. När hon nådde fram till kameran välkomnade hon tittaren med ett avgrundsvrål, som ofta har härmats och som – mycket senare – skulle komma att  kultförklara programmet.
Showen blev snabbt populär. Vampira var på omslaget av tidskriften Life och hon Emmynominerades 1954 i kategorin ”den mest karakteristiska kvinnliga tevepersonligheten”. Trost det, valde tevekanalen att lägga ner showen redan efter ett år.
Då sökte sig Maila Nurmi till filmvärlden. Hon blev god vän med den kultförklarade B-filmsregissören Ed Wood och hans gäng, med den första Drakulan, Bela Lugosi i spetsen. Vampira är bland annat med i Woods kanske bäst kända B-skräckis, Plan 9 from Outer Space där hon spelar sig själv. I Hollywood lärde hon även känna Marilyn Monroe och Elvis Presley, men hon hittade en mycket närmare vän i skådespelaren James Dean.  Enligt Vampira själv, tog deras vänskap aldrig slut. Trots att Dean dog i en bilolycka 1955, hävdar hon att hans ande besökte henne regelbundet.

Vampira hade svårt att finna sig tillrätta i den cyniska filmbranschen och i början av sextiotalet öppnade hon en egen smyckebutik på Melrose Avenue. Vid samma tid gifte hon sig för andra gången med skådespelaren Fabrizio Mioni.
1981 ville en tevestation ville blåsa nytt liv i The Vampira Show. Maila Nurmi samarbetade till en början med producenterna, men hoppade av projektet på grund av kreativa meningsskiljaktigheter. Producenterna valde då att abprupt ändra namnet från the Vampira Show (till vilken Maila Nurmi ägde rättigheterna) till Elvira’s Movie Macabre. Konceptet skulle dock vara detsamma. Maila Nurmi gick till motattack och stämde showen, men förlorade i rätten.

Efter rättegången drog sig Vampira tillbaka helt från filmbranschen. Hon gjorde visserligen ett par små inhopp i lågbudgetfilmer, men hon levde långt ifrån Vampiratidens glamour i en anspråkslös liten lägenhet i Hollywood tillsammans med sina katter. Hon skilde sig även från sin andra man och fick aldrig några barn. Maila Nurmi gick bort 2010 i sitt hem. Hon blev 85 år gammal. Hon begravdes på Hollywood Forever Cemetery och senare samma månad fick hon skrika sitt sista avgrundsvrål inför hela Hollywoods skådiselit på Oscargalan, som hyllade henne.

Text: Sanna Posti Sjöman

Se Vampiras vrål här:
http://www.youtube.com/watch?v=gs0ehPgyD3U

Läs mer om Vampira här:
www.vampirasattic.com

vampira2Leave a Reply