HELGINTERVJU: ICONA POP – EN POPPIS DUO

Det går undan för electropopduon Icona Pop. Det självbetitlade debutalbumet och singeln ”I love it” har blivit en megahit och duon turnerar non-stop runt hela världen. Sheriffi X snackar med Aino Jawo och Caroline Hjelt om Finland, turnélivet och om att offra allt för musiken.

FÖRST LITE KORT OM ER HISTORIK, HUR TRÄFFADES NI?
CAROLINE: Vi träffades på en fest hemma hos mig. Jag hade en del fester hemma hos mig under den tiden. Jag var ganska frustrerad över min situation och nere i skiten för jag försökte med musiken men det gick inte så bra, så jag bestämde mig för att dansa och ha kul istället. Så kom fantastiska Aino på en av mina fester.
AINO: Jag hade precis blivit dumpad och var ganska deprimerad. Jag och Caroline hängde hela kvällen och började snacka om att testa att skriva musik ihop. Så jag ringde Carro dagen efter och gick över med min dator och en flaska vin. Då skrev vi vår första låt och kände från den dagen att ”Vi har någonting ascoolt på gång, vi startar band här och nu”. Två dagar efter det bokade vi vårt första gig. Och en månad senare hade vi skrivit fem halvklara låtar. Det har varit fullt ös och kaos sen dess.

VILKEN VAR ER PLAN B – EFTER MUSIKEN?
CAROLINE: Just nu kan jag inte se mig själv göra någonting annat än detta. Även innan vi träffades var musiken mitt mål och jag tror att jag hade kämpat på rätt länge till. Om man vill köra med musiken får man nog köra helhjärtat.
AINO: Vi sade upp oss från jobb och levde på existensminimum och vi har vart fattiga fram tills typ nu. Det var väl förra året man märkte att folk började få barn och skaffa lägenhet medan vi luffade runt i London med noll kronor på kontot och fixade dj-gigs där vi fick 300 spänn i handen svart. Vi hade ingen B plan, det fanns inget annat i vår värld.
CAROLINE: Jag tror det är väldigt viktigt att våga satsa, säga upp sig från sitt jobb och köra helhjärtat. Det hade inte någon av oss vågat göra innan.

ICONA POP ÄR ETT ESTETISKT PAKET MED SNYGGA MUSIKVIDEOS, FOTON OCH STIL.
AINO: Vi är väldigt involverade i det och tycker det är kul att vara det, för det får inte alla artister vara. Vi är med och tar de sista besluten och får bestämma hur saker och ting ska vara
CAROLINE: Ja, det är väldigt viktigt fös oss, vi har otroligt stort kontrollbehov.

VILKA ÄR ERA MUSIKALISKA INFLUENSER?
CAROLINE: Vi inspireras av väldigt många olika saker, vi har alltid känt oss väldigt fria när vi skapar och lyssnat otroligt mycket på gammal musik, men vi är uppväxta med nittiotalsmusik. Så det har blivit en härlig mix av allting. Och när vi är ute och reser hör vi mycket ny musik.
AINO: Vi inspireras av filmer och mode, allt går lite hand i hand.

SHERIFFI  X ÄR EN SVERIGEFINSK NÄTSIDA, NU HAR OCKSÅ FINSKT PÅBRÅ…
AINO: Ja, jag gick i finsk klass och kan snacka finska, men min finska är inte så bra längre eftersom vi mest umgås med engelsmän och svenskar.
CAROLINE: Jag är halvfinsk, men jag kan inte prata finska.

BLIR DET NÅGOT BESÖK I FINLAND?
CAROLINE: Vi har inte haft någon spelning i Finland än men hoppas på att få komma över dit. Men nu verkar ju ”I Love it” spelas en del så det finns absolut en anledning att åka dit. Båda vi har ju spenderat somrar från att man var liten där fram tills nu, då vi inte haft tid att åka över.

JAG HAR GÅTT OCH NYNNAT PÅ ER SINGEL “I LOVE IT”, DEN BLEV JU GENAST EN HIT, HUR KÄNNS DET?
CAROLINE: Jätteroligt. Ända sen i somras när vi släppte den har det bara varit som en enda stor festival. Den är väldigt enkel och direkt och jag tror många kan relatera till den. Förhoppningsvis känner de sig väldigt befriade och en ”fuck it” känsla när de lyssnar på den. Det är precis det som vi vill förmedla.
AINO: Vi var ganska förbannade under den tiden när det kom till kärlek, det fanns vissa som kanske inte behandlat en rätt. Så det är med ren ärlighet som vi sjunger allting och folk har tagit in det och förstått det.

KÄNDE NI PÅ ER ATT DET SKULLE BLI EN HIT?
Man skriver musik och har sina favoritlåtar, och så släpper man dem och så ser man vad som händer.

NI ÄR TVÅ SNYGGA TJEJER SOM GÖR GRYM MUSIK OCH RESER VÄRLDEN RUNT, HAR NI MÅNGA BEUNDRARE?
AINO: Asså vi märker nog inte av det i så fall. Men vi har väl fina fans som kommer fram på spelningar.

MEN NI FÅR INTE HANDSKRIVNA BREV ELLER ÄR DE TIDERNA KANSKE FÖRBI?
AINO: Vi har fått lite brev hem, en gång var det en man som var 65 och samlade på autografer som skrev, så vi postade våra autografer till honom.
CAROLINE: Vi försöker ha mycket kontakt med våra fans. Vi försöker stanna och snacka med fansen efter spelningarna, man blir ju otroligt glad när folk gillar det vi gör. Idag när det finns väldigt mycket sociala medier som Facebook och Twitter blir de bra plattformer för kontakt med fansen.

BERÄTTA OM ETT FAVORITMINNE FRÅN EN SPELNING?
Den sista spelningen i New York på Brooklyn Bowl var helt fantastisk. Trots att vår utrustning för första gången under alla de här åren lade ner efter halva setet och vi var tvungna att improvisera. Publiken var helfin och ropade ”one more time”. Under några minuter var vi helt ”shit vi kanske inte kan göra det här”. Men publiken tappade aldrig peppen och tittade bara på oss med förväntan och vi bara ”hallå vi kör”. Vi fick hitta andra sätt att genomföra spelningen, vilket var väldigt kul och kreativt för oss. Så det var en häftig spelning.

NI ÄR UTE PÅ TURNÉ OCH RESER VÄLDIGT MYCKET, HAR NI NÅGOT HEM FÖR TILLFÄLLET?
AINO: Nej, men New York är vår bas och på något sätt platsen vi utgår ifrån. Men vi har våra grejer i lådor och i resväskor. Det har varit så ganska länge.
CAROLINE: Det är jobbigt ibland men samtidigt blir man blir väldigt fri och känner sig hemma väldigt snabbt vart man än kommer.

VAD HAR NI I LURARNA JUST NU?
CAROLINE: Talking Heads finns alltid med och The Chemical Brothers är något vi alltid lyssnar på. Och vår kompis Tove Lov har en fantastisk singel som just har börjat spelas på P3, den är grym.

NI MÅSTE SPENDERAT VÄLDIGT MYCKET TID IHOP?
AINO: Vi har spenderat typ tre år tillsammans och det är kul att få uppleva allt det här med sin bästa vän. Sjukt häftigt.
CAROLINE: Det finns ingen annan jag skulle kunna göra det här med. För hur kul det än är så går man igenom otroligt mycket och offrar väldigt mycket. Man offrar ju allt annat. Och att kunna göra det med sin bästa vän är lyx. Om man skulle göra det själv skulle det inte alls vara samma sak.

ATT TURNERA OCH RESA INNEBÄR MYCKET VÄNTAN, VAD ÄR ERA KNEP FÖR ATT FÖRDRIVA TIDEN?
AINO: Vi brukar ladda ner en massa P3-dokumentärer och lyssna på och vi brukar skiva texter.
CAROLINE: Vi jobbar ganska mycket när vi väntar. Sen har vi väldigt mycket internskämt så vi skrattar nittio procent av all tid. Men den senaste tiden har vi varit katastrofdåliga, vi har bara sovit så fort vi har satt oss ner. Vi har inte sovit så mycket när man borde sova och snittat väldigt få timmar sömn per natt. Man har utvecklat en otroligt bra förmåga att sova när man får. På flygplatserna hittar man oss på en bänk med varsina ögonskydd hörlurar och med en väska under nacken.

ICONA POP ÄR:
Aino Jawo, född 1986
Caroline Hjelt, född 1987
www.iconapop.com

TEXT: Lina Puranen
FOTO: Fredrik Eotall

Icona_Pop_New_Main_-_Pub_1_-_Photo_by_Fredrik_EtoallOne Comment

  1. […] Den delvis sverigefinska dynamitduon Icona Pop inledde 2014 med ännu en framgång. Elektropopdrottningarna korades nämligen till årets grupp på P3 Guldgalan i Göteborg igår! Sheriffi X grattar! Läs gärna vår intervju med duon här: http://sheriffix.sheriffi.se/2013/08/16/helgintervju-icona-pop-en-poppis-duo/ […]

Leave a Reply