SHERIFFI X TRÄFFAR: KRISTIAN ANTTILA

Indiepopartisten och göteborgssonen Kristian Anttila är aktuell med dubbelalbumet “Popruna 2003-2013″ som består av 12 nya och och outgivna låtar, samt 12 singelhits. Vi träffade artisten och snackade om nya skivan, livet om tio år och bad Anttila ge sina bästa Göteborgs-tips!

Kristian Anttila, berätta om din nya skiva Popruna, vad handlar den om?
Om att rensa garderoben och blicka framåt. Den är ett sammelsurium av gamla och nya låtar. Ingen låt är egentligen representativ för hela skivan, det är en samling i ordets yttersta bemärkelse. Den samlar ihop tio år under ett paraply. Varje låt har ju sin egen historia, vissa har väl legat gömda i byrålådan i flera år och jag har bara inte inte fått till den där sista avgörande textraden eller så passade låten inte ihop med helheten i ett annat album och blev över. Eller så har det helt enkelt tagit emot att släppa vissa låtar, de har helt enkelt varit för mycket, för obscena, för ärliga, för patetiska. Nu kan jag i skydd av tiden stå även för de låtarna, jag kan säga att det där var Kristian för fem eller tio år sedan. På så vis är det tacksamt att ge ut den här skivan. Det är som att läsa en gammal dagbok med tidens distans.

Varifrån kommer namnet Popruna?
Någonstans insåg jag för första gången att jag faktiskt åstadkommit någonting. Jag har alltid haft blicken så stadigt fäst framåt hela tiden och varit så ängslig och undrat vad jag ska hitta på härnäst. Men nu stannade jag upp och tittade bakåt och kände att det ändå fanns något bra där. Min ursprungstanke var att gröpa ur en betonggris och där ha ett lönnfack med en CD-skiva i, men det skulle förstås inneburit vissa logistiska problem. Så det fick bli en verbal steninskription istället. En popruna i plast. Det var någon form av tyngd och varaktighet jag var ute efter, något som består. Jag är ju aldrig säker på om jag ska fortsätta överhuvudtaget, så det är ju ett bokslut om inte annat.

Förklara textraden ”Livet är fult men jag sjunger så fint jag kan”.
Jag var på turné vid tillfället och inte riktigt glad i tillvaron, men ändå tvungen att kliva upp på scen och leverera. Det var så jag kände då, helt enkelt.

Hur ser dina kommande tio år ut?
Jag har inga att-göra-listor, mer än att göra det jag har lust till. Jag känner mig själv tillräckligt bra för att veta att jag aldrig skulle kunna sköta en sådan lista, något spännande dyker upp och då är det det som gäller. Fram till nästa grej.

Anttilas tre Göteborgstips!
1. Ramberget, för utsikten.
2. Orienthuset vid Alelyckan, spännande mat från hela världen.
3. Frölunda bibliotek, välfyllt med böcker och ganska glest med folk för det mesta.

http://www.kristiananttila.com/

Text: Erkki Kuronen
Läs en längre intervju med Anttila i Sheriffi X amigo, kulturtidskriften Sheriffi #14-15 i december!

xxxxanttila

 

 

 

 

 

 
Foto: Nina SinkkonenLeave a Reply