FINNBLICKEN DISKUTERAR NATIONALSYMBOLER!

Det finska lejonet på en tröja, mössa eller som tatuering är ingen ovanlig syn bland sverigefinnar som är stolta över sitt ursprung, men i Finland tolkas nationalsymbolen oftast väldigt annorlunda, ibland så till den milda grad att den ses som ett tecken för nationalism och främlingsfientlighet. Detta diskuteras i Sisuradios “Finnblicken” och bland de intervjuade om ämnet märks bland annat musikern Max Peezay, som berättar om sin lejontatuering:
“Jag spelade mitt första gig i Finland och träffade folk i min ålder. De sa att min lejontatuering är en värsta rasisttatuering. Men här i Sverige innebär det finska lejonet något annat. Här betyder det att ens rötter finns någon annanstans, att man är inte svensk. Jag känner mig inte som en svensk och därför gjorde jag den tatueringen.”
http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=4543&grupp=19689&artikel=5727719

leijona-400x400-kehysLeave a Reply