SPOTIFYGÄST JANUARI 2015: FREDRIK FURU!

Sheriffi X Spotifygäst i januari 2015 är ingen mindre än Fredrik Furu, som har pysslat ihop en alldeles utmärkt Spotifylista med bland annat Laleh, Lama Del Rey och John Mayer. Läs vår intervju med artisten här nedan!

Fredrik Furu, hur har det nya året börjat?
– Det har börjat riktigt bra, jag har flyttat för fjärde gången på tre år och bor nu äntligen lite större.

Vill du presentera dig kort för de av våra läsare som ännu inte känner till dig?
– Jag är en oftast väldigt glad och ibland något melankolisk österbottning bosatt i Stockholm där jag jobbar med att skriva och ge ut min musik.

Din diskografi består hittills av albumen Hollywoodhjärtan (2009) och Mittemellanland (2012) och i höstas släppte du EP:n “Nåt som fastnar” berätta mer om skivan!
– Den nya skivan känns som ett slags nordiskt samarbete. Den är inspelad i Stockholm med svenska musiker och en norsk producent, men låtarna är skrivna tillsammans med låtskrivare från Finland. Det övergripande temat är ensamhet i olika former. Jag vet inte riktigt hur det blev så, men jag funderade väldigt mycket på ensamhet när jag skrev texterna. Ensamhet i tvåsamhet, ensamhet i en storstad och hur samhället blir mer och mer inriktat på att vi ska klara oss själva.

Hur har din musikaliska evolution sett ut från första plattan och till EP:n?
– Första plattan var som en debut brukar vara. Jag hade samlat på mig en massa intryck och låtar under flera år och sen skulle alla känslor ut på en och samma gång. Nu när jag ser tillbaka på den så känns den väldigt personlig, känslig och lite spretig. Andra plattan blev som en slags tonårsrevolt där jag samtidigt gick igenom en tuff period i mitt liv. Jag ville göra någonting helt annorlunda med musiken vilket gjorde att skivan blev elektronisk och hade många väldigt mörka låtar. Med den nya EP:n är jag tillbaka i ett organiskt och varmare sound där texterna och berättelserna ligger i fokus. Jag tror också att mitt sätt att skriva har blivit rakare och enklare.

Vad syftar titeln “Nåt som fastnar” på?
– I dagens samhälle pressas vi från många håll till att prestera nåt som sticker ut och är speciellt. Om du ska bli nåt så måste du skriva en hitlåt som etsar sig fast i folks hjärnor och hjärtan. Idol-juryn letar efter talanger som har det där lilla extra som fastnar. Den första singeln ”Som att dansa med på radio” handlar om det, om alla krav och normer som vi måste anpassa oss efter. Alla fack som vi placeras i. Du ska vara speciell, men ändå ber dom dig ”sjunga nåt som fastnar nåt som alla kan”.

Vi diggar videon till “Som att dansa men på radio”. Den är inspelad i Hollywood?
– Tack. Ja, det blev en rätt speciell video. Jag bodde i Hollywood i två månader under inspelningen av mitt andra album och då märkte jag att det verkligen är ett av de ställen på jorden där misär och lyx går om varann på samma gator. Videoproducenten Jan-Olof Svarvar och jag är båda stora fans av symbolik och vi ville med hjälp av bilder på vanliga och ovanliga människor göra låtens budskap ännu tydligare. Jag upptäcker fortfarande något nytt varje gång jag ser videon.

Du är finlandssvensk sverigefinne, berätta lite mer om din bakgrund!
– Jag är född i Jakobstad, en liten stad i Österbotten där alla känner alla och ungefär hälften av befolkningen har svenska som modersmål. Jag lärde mig finska tack vare att min mamma är hemma från Åbo och för att vi hade en helt finskspråkig trummis i mitt första band. Idag jobbar jag både på svenska och finska i både Finland och Sverige vilket är fantastiskt. Jag gillar att kunna kommunicera med folk, då föds nya historier och nya saker att skriva om.

När visste du att du ville bli artist?
– Det kommer jag faktiskt inte ihåg. Jag ville egentligen bli fotbollsproffs. Men jag har alltid trivts med att stå i centrum, berätta historier och få andra att skratta och må bra, så det är väl det i kombination med ett konstant tvivel på att jag räcker till som artist som har blivit min bensin och min drivkraft.

Vad händer i Fredrik Furus liv under 2015?
– Jag hoppas få åka runt rätt mycket i Norden, spela musik och träffa nya människor. I vår kommer jag till att börja med att göra en miniturné i Finland med Jack Vreeswijk. Det blir garanterat spännande och kul. Jack är en ödmjuk och varm artist och människa som jag vill lära mig en massa av.

Berätta lite kort om din Spotifylista!
– Det finns ju så många oerhört bra låtar och artister därute, men det här blev en lista med en blandning av förebilder som inspirerat mig och nya artister som jag tycker lyckas fånga rätt energi och stämning. Sen är det några låtar som bara är helt enastående. John Mayers ”Gravity” och Håkans ”För sent för Edelweiss” och ”Valborg” t.ex. Och så några som jag satte in för att jag tyckte listan behövde skakas om lite. Foo Fighters ”Outside” där Eagles-gitarristen Joe Walsh spelar ett helt magiskt solo är en sån.

Text: Sanna Posti Sjöman

Lyssna på Fredrik Furus Spotifylista här till höger ————-
Här kan du kika på ett artistporträtt om Fredrik Furu:
http://svenska.yle.fi/artikel/2015/01/07/nastan-unplugged-fredrik-furu

Och här är Fredrik Furus hemsida:
http://www.fredrikfuru.com/Leave a Reply